Blended

U zult zich misschien afvragen hoe zit dat nu, je hebt single malt en blended soorten.Wel eigenlijk heel eenvoudig tot 1853 was er alleen de single malt maar op een gegeven moment is de Whisky handelaar Andrew Usher de aanstichter geweest van de blended soorten. Normaal gesproken bestaat een single malt uit 100% gemoute gerst, een blended daar in tegen bevat een 20 tot 50 % malt en voor de rest graan Whisky.

Graan Whisky verschilt van malt Whisky doordat het niet alleen van gerst wordt gemaakt maar ook een aantal verschillende en goedkopere graansoorten. Het ligt aan de kunst van de Blender hoe uiteindelijk de Whisky gaat smaken, sommige werken met hele oude recepten en sommige werken met moderne methoden. Een redelijke standaard bij het blenden is dat voor de smaak gekozen wordt voor een Highland Malt Whisky, voor het aroma een Island Malt Whisky en een Lowland Malt Whisky voor de volheid van de blend.

Een van de blenders bij de Ballantine distilleerderij
Een blender bij Ballantine.

Het toevoegen van de verschillende soorten graan Whisky heeft meestal een bepaalde volgorde, dit heeft te maken met de vaak oude recepten en hierdoor kan een constante kwaliteit verkregen worden als het om de smaak gaat. Vaak zijn de graan soorten Whisky die bij het blenden worden gebruikt niet ouder dan 3 a 4 jaar. Mocht u denken dat ik voor een blended Whisky mijn neus ophaal, ten opzichte van de eerdere trail die we hebben gemaakt dan heeft u het mis.

Een blended is zeker voor "gewoon" zeer goed te drinken en in tegenstelling tot de malt soorten mag hier best een blokje ijs in worden gedaan. Een zeer goede en door mij zeer gewaardeerde blended is de Teachers deze heeft het hoogste aandeel malts. De Teachers is een Highland Cream Whisky en gezien zijn prijs hier in Nederland zeker het proberen waard. Een andere zeer bekende en veel verkochte is Johnnie Walker deze vind ik iets minder, en voor de geen die de trail goed heeft gelezen raad het al, het grootste bestand deel van deze blend is de Talisker Malt.

Turf stekers aan het werk
Het steken van turf.

Er zijn er te veel blended Whisky's om hier op te noemen ook heel veel van goede kwaliteit. Maar pas op er zijn ook Whisky's op de markt met een lager alcohol percentage en die ook zeer goedkoop zijn, dit zijn Whisky's die amper hebben kunnen rijpen en met karamel op kleur zijn gebracht, want normaal verkrijgt Whisky zijn kleur van het rijpen in de houten vaten. Deze zijn goed om te mixen met frisdrank maar hebben verder eigenlijk weinig te maken met Whisky. Als u deze gebruikt om Whisky te leren drinken weet ik zeker dat u van een koude kermis thuis komt.

Nog even twee andere soorten Whisky die u tegen kunt komen bij uw jacht op een lekker flesje Whisky. De pure malt en de vatted malt beide bestaan uit soorten single malt met dit verschil dat de pure alleen malts kent uit een zelfde gebied en de vatted uit verschillende gebieden.
Dus eigenlijk een blended van alleen single malts.